Fıstık susuz yetişir mi?
Antep fıstığı ağacı nasıl sulanır? Kuraklığa dayanıklı bir ağaç olmasına rağmen, özellikle yaz aylarında sulandığında fıstık ağaçları sistematik olarak daha yüksek verim üretir. Genel olarak su stresi, periyodiklik olgusunu artırır.
Fıstık ağacı su ister mi?
Yüzey sulamada Haziran-Eylül ayları arasında her 20 günde bir 120 mm su uygulanabilirken, damla sulamada her 7 veya 15 günde bir sulama yapılabilir. Her yedi günde bir 15-20 mm su uygulanmalıdır (her sulamada ağaç başına yaklaşık 150-300 litre). Sulama sırasında ıslatılacak derinlik 100-120 cm’dir.
Antep fıstığı ne kadar su ister?
Aydın (2004), yaşlı fıstık bahçelerinde yıllık yağışa ek olarak 415 mm daha fazla su verilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Bilgel (2001), Harran Ovası koşullarında fıstık ağaçlarının yıllık kış yağışına ek olarak 560 mm suya ihtiyaç duyduğunu saptamıştır.
Antep fıstığı suyu sever mi?
Antep fıstığı sıcak ve kurak yerlerde yetişen bir bitki olmasına rağmen sulamaya ihtiyaç duyar. Sulama sayesinde fıstık ağaçlarının verimliliği artırılabilir. Antep fıstığı fideleri ilk ekildiğinde suyla sulanmalıdır.
Fıstık ağacı neden kurur?
Kentin farklı bölgelerindeki fıstık ağaçlarını inceleyen ekip, hastalığın “Neoscytalidium Dimidiatum” adı verilen, ağaçları yaprak ve köklerden başlayarak kurutan ve bu tür bitkilerde ilk kez gözlemlenen bir mantar hastalığından kaynaklandığını tespit etti.
Fıstık çamı su ister mi?
Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde, özellikle 0-900 m aralığında yaygındır. Nem ihtiyacı yüksektir. Özellikle Temmuz-Ağustos aylarında su açığı olmamalıdır. Kısa süreli donlara dayanıklı olmasına rağmen hassastır.
Fıstık ağacı neyi sever?
Her ne kadar çok çeşitli topraklara uyum sağlayabilse de, fıstık ağacı derin, hafif, kuru ve kumlu tınlı ve kalsiyum karbonat (CaCO3) açısından zengin verimli toprakları tercih eder. Yüksek su tablasına, ağır topraklara ve özellikle kötü drenajlı topraklara dayanıklı değildir.
Fıstık ağacı kaç sene sonra meyve verir?
Antep fıstığı normal şartlarda ekildikten 4-6 yıl sonra kendi isteğine göre meyve aşılaması yapılır. Aşı 4. yılın sonunda olgunlaşır ve 5. yılda meyve vermeye başlar. Bu süreç 7 ila 10 yıl sürebilir.
1 ağaçtan ne kadar fıstık çıkar?
Meyvenin oluşumu ve gelişimi diğer meyvelerden biraz farklıdır. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise çok soğuk olmayan bir iklim kuşağında yetişen ağaç, dikiminden 4-5 yıl sonra meyve vermeye başlar. Her ağaçtan 2,5-5 kg taze, 1-2 kg kuru fıstık elde edilir.
Fıstık ağacı verimi nasıl artırılır?
Yaygın bir fıstık gübreleme programına göre, her olgun ağacı kış sonu – ilkbahar başında (Şubat-Mart) ve ilkbahar başında (Şubat-Mart) 3,6 – 5,4 kg NPK 12-12-17 + 2MgO gübresiyle gübreleyin. Sulama sistemiyle (Nisan-Mayıs) suda eriyen gübre NPK 15-15-15 uygulayın.
1 dönüme kaç fıstık ağacı dikilir?
Tüm hasat dönemi boyunca 50-60 kilograma kadar verim verebilen yer fıstığı, her bir dekanta yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştirilir. Bazı çalışmalara göre 700-800 yıla kadar yaşayabilir.
Fıstık nasıl sulanır?
Fıstıklar kaç günde bir sulanmalıdır? Fıstık yetiştiriciliğinde sulama genellikle beş ila sekiz kez yapılır. Sulamada uzun süreli sıkıştırmadan kaçınılmalıdır, aksi takdirde yaprak ve gövde hastalıkları artar, olgunlaşma gecikebilir ve küçük kapsül sayısı artabilir. Yağmurlama veya damla sulama sistemi tercih edilmelidir.
Antep fıstığı susuz yetişir mi?
Özgür, fıstık ağaçlarına iyi bakan ailelerin iyi verim aldığını anlatarak, “Kurak bir bölge olduğu için kayısı kadar hızlı büyümüyor” dedi.
Fıstık su ister mi?
Yüzey sulamada Haziran-Eylül ayları arasında her 20 günde bir 120 mm su uygulanabilirken, damla sulamada her 7 veya 15 günde bir sulama yapılabilir. Her yedi günde bir 15-20 mm su uygulanmalıdır (her sulamada ağaç başına yaklaşık 150-300 litre). Sulama sırasında ıslatılacak derinlik 100-120 cm’dir.
Antep fıstığı yetişme koşulları nelerdir?
Antep fıstığı ağacı toprak istekleri açısından ılıman bir türdür. Güneydoğu Anadolu bölgesinin kayalık, taşlı, çok sığ, düşük organik, besin açısından fakir ve kireçli topraklarında yetişebilir.
Yer fıstığı su ister mi?
Yer fıstığı yazlık bir bitki olduğundan su ihtiyacı oldukça yüksektir. Ancak bu yağışın büyüme mevsimi boyunca dağıtılması gerekir. Yer fıstığı yetiştiriciliği asla yeterli sulama suyunun bulunmadığı koşullarda yapılmamalıdır. Yer fıstığı yetiştiriciliğinde ilk sulama zamanı çok önemlidir.
Fıstığın yetişme koşulları nelerdir?
Sıcak ve kuru iklimlerde kolayca yetişebilir. Ayrıca çok tuzlu topraklara sahip bölgelerde de kolayca yetişebilir. Nemli bölgelerde yetiştirilmesi daha kolaydır. Antep fıstığı ağacı nemden hoşlanmadığı için fazla suya ihtiyaç duymaz.
Yer fıstığı kaç günde bir sulanır?
Yer fıstığı sulaması karık yöntemi ile yapılır. Şanlıurfa Enstitüsü tarafından yapılan araştırma sonucunda; yer fıstığına 10 günlük aralıklarla 13 kez su verilmelidir. İlk sulama ekimden bir ay sonra başlamalı ve hasattan yaklaşık 20-30 gün önce sulama durdurulmalıdır.
Fıstık her yerde yetişir mi?
Ancak, Antep fıstığının iklimsel isteklerini büyük ölçüde karşılayan geniş bir alana sahip olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye üretiminin yaklaşık %95’ini karşılamaktadır. Ağırlıklı olarak Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu çevresindeki hemen hemen tüm bölgelerde yetişmektedir.