İçeriğe geç

Hangi Ara Kararlara Itiraz Edilebilir

Ara kararlara itiraz edilebilir mi?

Hukukumuza göre, ara kararlara itiraz etmek veya bunlara itiraz etmek mümkün değildir. Ara kararlar yalnızca ana kararla birlikte itiraz edilebilir veya bunlara itiraz edilebilir. Başka bir deyişle, boşanma davası sırasında verilen ara nafaka kararına o zamanki itiraz makamına itiraz edemeyiz.

Hangi kararlara itiraz edilir?

Temyiz hakkı olan kararlar Kanuna göre, tüm mahkeme kararlarına karşı temyiz hakkı vardır, ancak mahkeme kararlarına karşı temyiz başvurusunda bulunulabileceğinin kanunda açıkça belirtilmesi gerekir. Ceza hukukunda temyiz kararları şunlardır: Hapis cezası veya hapis süresinin uzatılması

Ara kararın itirazı nedir?

Duruşmada verilen tutukluluğun devamına ilişkin geçici karara karşı 7 gün içinde itiraz edilebilir. İtiraz, kararı veren mahkemeye başvurularak veya tutanağa geçirilmek kaydıyla mahkeme kalemine beyanda bulunularak yapılabilir.

Mahkeme kararına itiraz etme yolu nedir?

Ayrıca hüküm bulunmayan hâllerde hâkim veya mahkeme kararına karşı, ilgililerin kararı öğrendikleri tarihten itibaren yedi gün içinde, Kanunun 35 inci maddesine göre kararı veren mercie başvurarak veya zabıt kâtibine beyanda bulunarak ve bu beyan tutanağa geçirilerek itiraz edilebilir.

Hangi ara kararlar istinaf edilebilir?

(1) İlk derece mahkemelerinin kesin kararları ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddedilmesi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, istinaf üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. (2) Miktarı veya değeri bin beş yüz Türk Lirasını geçmeyen mal davalarına ilişkin kararlar kesindir.

Ara kararlar nelerdir?

Ara kararlar genellikle mahkeme işlemlerinin başında veya ortasında verilen ara kararlar olarak anlaşılır. Bu tür kararlar mahkeme için delil toplama, taraflar arasında bir uzlaşmaya varma veya davayla ilgilenme gibi konularda verilir. Ara kararlar davayı sonlandırmayan, ancak yalnızca belirli bir aşamada geçerli olan kararlardır.

Kesin karara itiraz edilir mi?

CMK. Madde 308/A – Bölge Mahkemesi Ceza Dairelerinin kesin kararlarına karşı, Bölge Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı, kendiliğinden veya talep üzerine, kararın verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir.

Aile mahkemesi ara kararına itiraz nereye yapılır?

Aile mahkemesinin kararının yanlış olduğuna inanan herkes itiraz etme hakkına sahiptir. Türk hukukuna göre bu itiraz, temyiz yoluyla mümkündür.

İtiraz süresi kaç gün?

Temyiz başvurusunda bulunma süresi: Hâkim, savcı veya mahkeme tarafından kararın ilanından veya tebliğinden itibaren iki haftadır (CMK m. 11).

Ara karar nasıl istinaf edilir?

Geçici kararlar, hem istinaf hem de temyiz açısından, yalnızca mahkemeler aracılığıyla alınamaz. Ancak, nihai karar verildikten sonra yasal işlem başlatılabilir. Başka bir deyişle, nihai karar verilmeden önce geçici kararlara itiraz etmek veya temyiz etmek mümkün değildir.

Ara karar temyiz edilebilir mi?

Örneğin, görevsizlik, yetkisizlik, hâkimin reddi gibi yargılamanın seyrine ilişkin ara kararlar, esas hakkında bir hüküm içermeyen kararlar, tek başına kanun yoluna tabi olmayıp, nihai kararla birlikte itiraz edilebilir.

Ara karar değişir mi?

Ara kararlar kendiliğinden temyiz edilemez; ara kararlar ancak nihai kararla birlikte yargısal denetime tabi tutulabilir. Hâkim, ara kararını talep üzerine veya kendiliğinden iptal edebilir.

Ara kararlara itiraz edilir mi?

Temyiz genellikle yargı kararlarına itiraz etmenin bir yoludur. Ancak kanunda belirtilen durumlarda ara yargı kararlarına karşı temyiz yapılabilir. Bu yöntem tutuklama veya hükmün ertelenmesi gibi kararlara karşı kullanılabilir.

Hatalı kesin karara karşı ne yapılabilir?

– Kural olarak, taraflar kesin olmayan kararlara karşı yalnızca olağan yasal yollara (şikayet ve itiraz) erişebilirler. Ancak istisnai durumlarda, kesin mahkeme kararlarına karşı olağanüstü yasal yollara (itiraz ve yeniden yargılama) başvurulabilir.

İstinaf kararına itiraz olur mu?

Nihai karara karşı yasal çözüm yolu temyizdir. Temyiz genellikle davayı kapatmayan kararlara karşı yapılan bir temyizdir. İnceleme temyiz sürecinde bir duruşmada gerçekleşebilirken, temyiz sürecindeki inceleme genellikle duruşma yapılmadan gerçekleşir ve inceleme dosyaya dayanır.

Ara karar nasıl istinaf edilir?

Geçici kararlar, hem temyiz hem de itiraz açısından, yalnızca yasal yollarla alınamaz. Ancak, nihai karar alındıktan sonra yasal işlem yapılabilir. Başka bir deyişle, nihai karar alınmadan önce geçici kararlara itiraz etmek veya temyiz başvurusunda bulunmak mümkün değildir.

Hakim ara karardan dönebilir mi?

Hakim, talep üzerine veya kendiliğinden ara kararını iptal edebilir. Yargıtay’a göre, mahkemeler ara kararlarını dava veya yargılama sonuçlanmadan önce herhangi bir zamanda iptal edebilirler.

Ara karar temyiz edilebilir mi?

Örneğin, yargılamanın seyrine ilişkin görevsizlik, yetkisizlik, hâkimin reddi vb. gibi, yargılamanın esasına ilişkin bir hüküm içermeyen ihtiyati kararlar tek başına kanun yoluna tabi olmayıp, nihai kararla birlikte itiraz edilebilir.

Ara karardan sonra karar ne zaman kesinleşir?

Karar, kanunda öngörülen kanun yollarının tüketilmesi veya itiraz süresinin geçmesiyle kesinleşir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hipercasino Gaziantep Travesti